INTERVIU

interviu 2017

“Eu cred ca alergarea montana fata de alte sporturi are deosebit faptul ca noi alergatorii putem asculta muzica muntelui si `asta-i muzica ce-mi place”
Salagean Stefan
Salagean Stefan vine sa intregeasca lista alergatorilor cu rezultate deosebite in alergarea montana din Romania, fiind o garantie ca „lupta” pentru laurii cursei de 25km de anul acesta va fi spectaculoasa (avand in vedere participarea unor alergatoi cum ar fi Gheorghe Codrea precum si a detinatorului recordului traseului,Ionut Maran- 2h05 pentru 25km cu + 1000m diferenta de nivel).
Cand ai inceput alergarea in general si alergarea montana in particular?
R:Am inceput alergarea direct cu un maraton montan in anul 2014 la Maraton Via-Maria-Theresia, cand m-am last `prostit` de organizator - Tibi Useriu (romanul care a castigat de doua ori cel mai greu ultra maraton din lume - Ultramaratonul Arctic, n.m) sa particip. Am terminat maratonul in 5 ore 25 min. in conditiile in care pana atunci nu mai alergasem decat probele de rezistenta prin liceu, vreo 3 km.
Ce are deosebit alergarea montana fata de alte sporturi?
R:Eu cred ca alergarea montana fata de alte sporturi are deosebit faptul ca noi alergatorii putem asculta muzica muntelui si `asta-i muzica ce-mi place.
Ce te-a facut sa alegi concursul de la Resita tinand cont de “oferta” tot mai bogata de astfel de evenimente de la noi din tara si ce asteptari ai de la acesata participare?
R:In primul rand am vazut in imagini niste peisaje deosebit de frumoase. In al doilea rand mi-am propus sa alerg in toate zonele tarii pentru a descoperi frumusetile patriei.
Ce planuri ai pentru acest an in ceea ce priveste alergarea montana ?
R:Planuri pentru acest an: mi-am propus de exemplu sa alerg prima cursa in strainatate. Anul trecut am terminat pe locul II in Circuitul Carpatilor la Alergare Montana (circuit care cuprinde cele mai importante curse de alergare montana din Romania, cum ar fi de exemplu maratonul de la Piatra Craiului, n.m).
Multumim frumos si te asteptam la Aler Gand la padure !



Ricardo Lengyel, castigatorul primelor doua editii a cursei de 3km a concursului nostru Aler Gand la padure si favorit pentru realizarea „triplei”, ne-a raspuns la cateva intrebari.
1. De cand ai inceput sa alergi ?
R : Anul acesta implinesc 8 ani de cand fac alergare.
2. Ce reprezinta pentru tine alergarea ?
R: Alergarea pentru mine reprezinta sanatate in primul rand , si este o buna idee de a te relaxa si de a lasa de o parte treburile de zi cu zi ...pentru ca alergand te dezvolti fizic si iti dai un "refresh "
3. Cum ai rezuma cele doua participari la Aler Gand la padure ?
R: Eu as rezuma cele 2 participari la AlerGand la padure ca fiind unele din cele mai faine concursuri la care am fost. Imi place in special ca este acasa la mine , si in al doilea rand, imi place pentru ca este o sansa buna de a ma antrena.
4. Ce planuri ai pentru acest an in ceea ce priveste alergarea ?
R: Planul meu in acest an este sa imi dobor recordul de anul trecut si sa scot un timp cat mai bun pe distanta de 3km.
5. Cum ai convinge pe cineva sa vina la concursul de la Resita ?
R: As convinge prin simplul fapt ca este un concurs in care iti faci cunostinte noi , legi noi prietenii , si cel mai important este ca te distrezi.
Merci frumos Ricardo si spor la antrenamente!



Mioara Milos, o alergatoare montana din Resita, care creste in performante de la an la an, ne-a raspuns la cateva intrebari.

1. Cum ai descoperit alergarea montana?
R :Alergarea montana am descoperit-o aici, la Reșița, AlerGand la padure find primul meu concurs și debutul în alergarea montana.

2. Ce sentimente traiesti atunci cand alergi?
R :Sentimentele ca pot sa alerg sânt de bucurie și fericire ca pot vedea atâtea peisaje si imagini frumoase din natura,dealurile si muntii cu priveliști minunate.

3. Cum a fost cursa de 25k de anul trecut?
R :Cursa de anul trecut a fost o cursa frumoasa, putin grea ,cu o organizare buna si oameni minunati

4. Ce obiective sportive ai pentru 2017?
R :Anul aceata îmi doresc cât mai multe alergări si concursuri cu rezultate cât mai bune.

Multumesc frumos Mioara si te asteptam si anul acesta la Aler Gand la padure !


Razvan Draia , specialistul cursei noastre de 10km din cadrul Aler Gand la padure,participant la primele doua editii, anul trecut clasandu-se pe podium (locul II), ne-a raspuns la cateva intrebari.
1.Cum ai descoperit concursul de la Resita, Aler Gand la padure ?
R :La acea vreme, eram intr-o perpetuă căutare de concursuri prilejuită de un entuziasm debordant deoarece descoperisem de puțin timp alergarea montană, astfel că descoperirea lui a fost rapidă., Nu îmi amintesc cu certitudine de unde am primit informația.
2. Stiu ca ai participat la primele doua editii la proba de 10 km, vorbeste-ne putin despre traseu, despre atmosfera concursului ?
R : Pentru mine prima ediție a fost cu ghinion, acesta putând fi tradus și printr-o lipsă de experiență și/sau neatenție, deoarece pe lângă faptul că la un moment dat, atât eu cât și colegul meu Florin, ne-am rătăcit puțin, am suferit și o entorsă de toată frumusețea pe ultima coborâre, destul de aproape de linia de sosire. Cu toate acestea, frumusețea traseului, scopul cursei și pasiunea organizatorilor, ne-au făcut să revenim cu drag și anul trecut. Deși traseul este foarte frumos, nu e ușor deloc, are urcări destul de grele și coborâri alergabile în viteză, doar ultima fiind mai tehnică. Este unul destul de solicitant, cel puțin pentru mine, și mai ales la prima ediție.
3. Ai recomanda concursul de la Resita si altora ? Daca da, de ce ?
R :Sigur că da, l-am recomandat și l-aș recomanda oricând, drept dovadă, venim de fiecare dată tot mai mulți din Arad. L-aș recomanda pentru că este creat din pasiunea unor oameni pentru alți oameni cu aceeași pasiune, și are de fiecare dată un scop nobil. L-aș recomanda pentru că ați reușit să creșteți de la an la an atât calitatea organizării cât și nivelul concursului. L-aș recomanda pentru că oamenii, în special copiii, au nevoie de sport, au nevoie de natură și au nevoie de oameni ca voi, care să le arate și o altă versiune a vieții, motivându-i prin puterea exemplului. Mă bucură faptul că acest concurs își continuă activitatea și sper să nu înceteze niciodată.

„Sus in padurea era superb...cu muschi pe jos....si stejari....” Katharina Häni
Kathy, castigatoarea Semi-maratonului Resitei AlerGand la padure 2016, ne-a raspuns la cateva intrebari.
1.Cum ai descoperit concursul de la Resita ?
R:Am mai fost si in anul 2015 la 10 km. Atunci cred ca am aflat de la prieteni
2.Cum ai trait semi-maratonul Resitei de anul trecut ?
R:A fost minunat. A fost cald dar prin padure era racoare. Pentru mine a fost o experienta deosebita fiind prima cursa de o asemena distanta si dupa o pauza lunga din cauza durerilor la genunchi, a fost o bucurie mare... Si nu numai sa termin cursa fara dureri dar s-o si castig, a fost ceva la care nu m-am asteptat deloc.
3.Ce ai zice altor alergatori care ar vrea sa vina la „AlerGând la pădure” dar nu sunt inca decisi ? Cum i-ai convinge ca merita sa vina ?
R:Fiind o cursa la inceputul anului si nu foarte dificila dar nici usoara... este ideala pentru a incepe sezonul.
Sus in padurea era superb...cu muschi pe jos....si stejari.... iar coborarea prin padure este interesanta si frumoasa.
Eu intentionez sa merg din nou.
Multumim frumos Kathy, spor la antrenamente si te asteptam si anul acesta la Resita!



"Iubesc natura și vreau să mă implic în orice activitate care presupune “evadarea” în natură." (Ariana Guţu, voluntar)
Daca pana acum am vazut punctul de vedere al alergatorilor, este vremea sa dam cuvantul si voluntarilor Aler Gand la padure, cei care an de an isi rup din timpul lor pentru a da o mana de ajutor esentiala bunului mers al lucrurilor. Unul dintre voluntarii fideli ai Aler Gand la padure este Ariana. De mentionat ca Ariana este voluntar INTERACT Resita, asociatie care ne-a ajutat prin intermediul volunatrilor sai si care de altfel sprijina competitia noastra.
Salut Ariana,
1. Inainte de toate spune-ne intr-o fraza ce reprezinta voluntariatul pentru tine. De ce este important sa activam ca voluntari ?
R : Experiența pe care am dobândit-o ca voluntar, în 2 ani și jumătate, îmi dă posibilitatea de a afirma că voluntariatul, pentru mine, reprezintă bucurie, deoarece sunt fericită că pot să fiu și eu de folos comunității din care fac parte. Pe de altă parte, faptul că ești un voluntar activ te ajută foarte mult în dezvoltarea personală.
2. Cum ai trait ca voluntar primele doua editii ale Aler Gand la padure ?
R:Iubesc natura și vreau să mă implic în orice activitate care presupune “evadarea” în natură. La prima ediție a proiectului “AlerGând la Pădure” nu am participat ca voluntar al ONG-ului din care fac parte, dar plăcându-mi atât de mult tot ce înseamnă “AlerGând la Pădure”, în cea de-a doua ediție am hotărât ca Interact-ul să devină partener al acestui proiect, această decizie fiind apreciată de membrii ambelor părți.
3. Ai incuraja si pe altii sa devina volunatri Aler Gand la padure ? Daca da, de ce ?
R:Oricine este bine venit în rândul voluntarilor și am convingerea că o asemenea activitate este pe placul tuturor iubitorilor naturii, ai sănătății și ai sportului.




Gheorge Codrea, unul dintre cei mai valoroşi alergători montani din România, ne face onoarea să participe pentru a doua oară la Aler Gând la padure. Anul trecut a castigat locul I la categoria de varsta si a venit pe locul doi la la general la proba de 25 km la câteva minute după câştigator. Dar ce planuri are pentru anul acesta ?
Gheorghe Codrea, despre Aler Gând la pădure
„Zona frumoasă şi peisajele superbe de primăvară fac din cursa de la Resița una din preferatele mele la care voi reveni cu plăcere ori de câte ori voi putea.”
1. Salut, spune-ne de ce ai ales să vii la Reşiţa in 2016 şi mai ales de ce ai ales şi anul acesta concursul nostru ţinând cont de oferta tot mai bogată de concursuri de alergare montană din România ?
Salut, păi voi sunteți de vină pentru faptul că am ales să alerg anul trecut la pădure…Tu, Ocsi…Mi-am zis că dacă acesta e un concurs organizat de alergători montani, nu are cum să iasă altfel decât o cursă faină. Și nu m-am păcălit deloc !
Pentru anul ăsta, ținând cont că din luna martie încolo o să am câte o cursă in fiecare wekend, mi-am făcut programul din timp şi din start am inclus si ”AlerGând la padure”în calendar, pentru că odată ce ai fost intr-un anume loc și ți-a plăcut, nu ai cum sa nu mai participi şi altă dată. In plus am convins-o şi pe soţia mea să se înscrie la cursa mică…
2. Vorbeşte-ne puţin despre cursa de anul trecut. Ce ţi-a placut, ce nu ţi-a placut în ceea ce priveşte evoluţia ta ? Ce obiective ai pentru ediţia a III-a a AlerGând la pădure ?
Din punctul meu de vedere, la cursa de anul trecut, totul a fost perfect. Traseul foarte fain, de pădure, alternat de câteva urcări abrupte dar şi coborâri de viteză, a fost foarte bine marcat şi semnalizat. Zona frumoasă şi peisajele superbe de primăvară fac din cursa de la Resița una din preferatele mele la care voi reveni cu plăcere ori de câte ori voi putea.
Ca și obiectiv pentru anul ăsta, este cel pe care îl am la fiecare cursă, adică să iau startul alături de prieteni din toată țara, să mă bucur de traseu şi de peisajele frumoase şi să ajung la finish sănătos, cu zâmbetul pe buze.
3. Ai recomanda şi altora Aler Gând la pădure ?
Întotdeauna când am avut ocazia am vorbit despre cursa de la Reșița la superlativ și că e una la care trebe musai să participi măcar odată…
Multumim frumos ! Spor la antrenamente si te asteptam la Resita pe 30 aprilie.
Gheorghe Codrea: Mersi fain si să ne vedem cu bine si sănătoși la cât mai multe concursuri !





Respectand traditia editiilor trecute ale Aler Gand la padure, va invitam sa-i cunoastem pe unii dintre concurentii din 2017 dar si pe anumiti oameni care au contribuit si vor contribui la bunul mers al acestui concurs.

Incepem cu Ionut Maran. Ionut este un fenomen al alergarii. Fie alergare montana, fie alergare de sosea. Anul 2016 a fost unul de exceptie pentru el castigand cam mai toate concursurile din vestul tarii la care a participat. Daca nu a castigat locul intai la absolut toate cursele oricum a fost printre primii. Anul trecut a participat la Aler Gand la padure la proba de 25 de km si -/+ 1000 m diferenta de nivel reusind un incredibil timp de 2h05’. Sa vedem ce ne zice Ionut.

1. Salut Ionut. Cum ai descoperit alergarea ? Dar alergarea montana ? Ionut: Avand timp liber, in special duminica, am inceput sa alerg, astfel ma relaxam dupa munca, uitand de probleme. Oamenii se mirau cand ma vedeau ca alerg prin sat, astfel ca am ales sa alerg prin padure, spre Pades.

2. Spune-ne cum ai trait cursa de 25 de km de anul trecut de la Resita ? A fost greu, usor ? Am vrut sa castig, nu m-am gandit la alceva, sa demonstrez ca pot sa realizez ceva deosebit... Auzind la Radio Resita ca am castigat semi-maratonul, oamenii din Jena au venit sa ma felicite. Acum nu se mai minuna nimeni vazand ca alerg :)

3. Ce asteptari ai de la aceasta editie ? Vei lupta sa dobori recordul cursei, de fapt sa-ti dobori propriul record? Cu siguranta ca vreau sa-mi dobor recordul si sa-mi apar „titlul” castigat anul trecut.

4. Ai recomanda concursul de la Resita si altora ? Da, bineinteles, traseu frumos, bine marcat, organizare faina, oameni faini...

Multumin frumos si te asteptam cu drag !




Alina este un maestru al fotografiei, al suprinderii infinitului in fotografii picturale de exceptie dar si un degustator al alergarii de anduranta. Spor la alergare si succes !
Profil alergator:
Daniela-Alina Ciucur
Participant 10 km
Domiciliu: Timisoara
Data nasterii: 12/11/1984

Motto: "Paseste inainte iar daca drumul pe care il cauti nu exista inca, fii sigur ca Dumnezeu il va crea inadins pentru a-ti rasplati curajul."
1. Salut Alina, spune-mi te rog de cand ai inceput sa alergi si ce reprezinta alergarea pentru tine ?
R: Initial am inceput sa alerg doar pe perioada verii, undeva prin 2012, fara a avea insa vreo metoda de monitorizare. In 31 decembrie 2013, cand altii se pregateau de Revelion, cu Endomondo instalat pe telefon, m-am hotarat sa ies la alergat in ciuda frigului de afara. Avusesem in jurul meu niste persoane care mi-au aratat ca alergarea se poate practica in orice anotimp, cu un echipament adecvat. Primul motiv pentru care am inceput sa alerg a fost slabitul, insa, pe masura ce imi propuneam sa depasesc anumite bariere: timp mai bun sau mai multi kilometri parcursi, mi-am dat seama ca scopul initial trecuse pe plan secund. In prezent, alergarea imi ofera: timp petrecut cu mine insami - sa ma pot gandi la tot ce ma macina, sa pot face planuri de viitor, sa ma linistesc - dar ajuta si la construirea increderii in propriile-mi forte.

2. Care sunt «ambitiile» tale in ceea ce priveste alergarea? Ex: participarea la un ultra-maraton, parcurgerea unui 10km intr-un anumit timp, etc?
R: Imi doresc sa raman o alergatoare pentru tot restul vietii mele ! Nu vreau performante extraordinare, pentru ca am depasit varsta la care s-ar putea ele obtine, insa imi doresc experiente frumoase, variate. As vrea sa incep mai mult pe directia trail running ca sa ma pot bucura si de natura in alergare, dar nu pot spune ca nu urmaresc si o imbunatarire a vitezei. Urmatorul imediat milestone ar fi sa particip la primul meu semimaraton oficial.

3. Care a fost cea mai frumoasa alergare?
R: Cea mai frumoasa alergare a fost in noiembrie 2014, cand am pornit cu gandul sa alerg cel mai mult de pana atunci, nu mai putin de 12, dar peste 15 km. Undeva pe parcurs mi-am zis ca as putea mai mult si mi-am schimbat scopul initial in ... 21 km. Nu stiu nici acum ce m-a determinat sa imi organizez ad-hoc un semimaraton "de capul meu", dar stiu ca a reprezentat un pas inainte. Am trecut peste toate greutatile cu care m-am infruntat (adidasi nepotriviti, besici si bataturi, telefoane de la servici) si la final eram un alt om: cu mai multa incredere in mine, mai puternica.

4. Dar cea mai grea?
R: Fiecare cursa se arata grea pana la un punct, din care, gasind o anumita motivatie, ajungi sa depasesti orice slabiciune faurita de partea slaba a propriei fiinte. Daca pe parcurs apar tot felul de intrebari, inclusiv: "Cine m-a pus sa vin aici?", sentimentele din final compenseaza. Si o iei apoi de la capat.

5. Ce asteptari ai de la «Alergand la padure» Resita Trail Race 2015?

R: Sper sa fie o atmosfera prietenoasa, o competitie fair-play, in care sa ne respectam, sa ne incurajam si impreuna sa ne bucuram de natura. Ah, si binenteles sa fie bine marcat traseul ca sa nu ne pierdem :)






Florin iubeste bicicleta dar este deschis si la alte activitati sportive dupa cum vom vedea si din interviu.
Profil alergator:

Florin Blaj
Participant 10 km
Domiciliu : Timisoara
Data nasterii : 3.06.1987
Motto : «Incetand sa mai alergi dupa lucruri nefolositoare noi perspective ti se vor deschide si surprize placute te vor astepta la tot pasul»
1. Florin, ce parere ai despre concursurile de trail running in general si despre organizarea unui astfel de concurs la Resita?
R: Concursurile de trail running au fost pana acum competitii de care auzeam la TV, pe net sau din povestirile colegilor/prietenilor care participau la ele ; ma bucur ca a sosit momentul unui astfel de concurs organizat in inima naturii si in mijlocul padurilor dragi de acasa ; mi-era imposibil sa ratez o asemenea oportunitate.
2. Ce sporturi iti plac?
R: Imi plac si incerc sa practic in mod constant ciclismul, fotbalul, innotul si nu in ultimul rand alergatul.
3. Ce loc ocupa alergarea printre preferintele tale sportive?
R: Am inceput de o buna bucata de vreme sa privesc alergarea dincolo de aspectul ei sportiv; pentru mine alergarea e conditie esentiala pentru un stil de viata sanatos, e o evadare premeditata si benefica din cotidianul corporatist.
4. Cum crezi ca o sa te descurci la parcurgerea celor 10km ai crosului nostru?
R: Daca voi fi ferit de accidentari si daca voi reusi sa-mi dozez in mod util efortul si voi pastra o stare de spirit pozitiva pe tot parcursul traseului am convingerea ca ma voi descurca onorabil iar participarea in sine va fi un real succes.
5. Ce asteptari ai de la acest concurs?

R: Participarea la concurs sper sa-mi fie presarata cu buna dispozitie ; sper in acelasi timp sa ma bucur de peisajele superbe si sa ajung la finish cu zambetul pe buze.






Cristina, are toate premisele sa devina o foarte buna alergatoare de trail running si asta datorita faptului ca iubeste natura si sportul cu adevarat.
Profil alergator:

Cristina Jura

Motto: " Pentru un corp sănătos, sportul este obligatoriu, că-l practici ca amator sau profesionist, asta depinde de tine. 


Participant 10km
Domiciliu : Resita

1. Cristina, spune-ne cand ai descoperit alergarea la padure?
R: Prima tangenta a fost in vara anului 2013 cand am fost in Bucegi unde prietenii mei (si organizatorii acestui concurs) Luci si Loti participau la Ultramaraton 7500. Desi pana atunci era un mister pt mine de ce ar vrea cineva sa alerge zeci de km pe munti, prin paduri, chiar ii credeam cam dusi de-acasa... mi-a fost de ajuns acea iesire sa devin si eu la fel de dusa :)) Atunci am ramas impresionata de frumusetea muntelui, de determinarea concurentilor, am vrut sa vad si sa cunosc mai mult din munte si am stiut ca voi incepe si eu practicarea acestui sport.

2.Ce gasesti deosebit in practicarea trail runningului?
R: Conexiunea cu natura, relaxarea, libertatea pe care doar muntele si padurea ti le pot oferi, mentinerea si imbunatatirea sanatatii si conditiei fizice, placerea de a alerga :)

3. La ce competitii de trail ai mai participat in trecut? Cum ai descrie aceste experiente?
La probele de semimaraton de la Garana Run si Hercules Maraton din 2014. Au fost experiente placute pe care cu siguranta le voi repeta! Gandindu-ma in urma nu imi amintesc de nici un moment in care sa fi simtit ca ceva ma doare prea tare, sau ca imi este prea greu, sau ca nu mai pot... poate e un semn ca ar trebui sa trec la curse mai lungi si mai dificile? :) Imi amintesc traseele frumoase de munte, oamenii pe care i-am intalnit, bucuria trecerii liniei de finish :)

4. Ce obiective de viitor ai in ceea ce priveste alergarea montana?
Alergarea montana va face intotdeauna parte din viata mea, sper si la 80 de ani :) Nu neaparat in competitie dar cu siguranta ca mod de viata! Desigur, voi participa si pe viitor la competitii. Din pacate Hercules Maraton nu se tine in acest an... Deocamadata am planificate doar «Alergand la padure» Resita Trail Race si Garana Run, dar un alt concurs poate oricand sa-mi apara in program :)

5. Ce asteptari ai de la participarea la prima editie a concursului «Alergand la padure» Resita Trail Race 2015?
Sunt foarte incantata de acesta competitie! Nu atat de spiritul competitiei in sine cat de ceea ce acest concurs poate si sper ca va realiza. Resita are avantajul de a fii inconjurata de dealuri si paduri. Din pacate prea putini resiteni (si nu doar ) cunosc macar o mica parte din natura care ne inconjoara.

Acest concurs, datorita in mare parte si faptului ca inscrierea este gratis si practic e "in oras", atrage si persoane cu mai putina experienta, sau chiar deloc, in alergarea la padure. In acelasi timp ofera participantilor ocazia de a face sport gratis, de a cunoaste un traseu frumos pe Dealul Golului si in acest fel sper sa le trezeasca dorinta de a practica si pe viitor sportul in natura, de a cunoaste tot mai mult dealurile si padurile din jurul nostru. Cu cat mai mult incepi sa iesi in natura, sa o cunosti, cu atat mai mult inveti sa o iubesti, sa o respecti si sa iti doresti sa o ocrotesti :)




Urmatorul pe lista de inerviuri este domnul profesor Alexandru Borza un iubitor al naturii si un practicant activ si de lunga durata, nu «sezonier» al diferitelor activitati sportive (ski, inot, mountain biking, alergat, etc). De asemenea , dansul este si un factor catalizator in organizarea de iesiri in natura (la munte dar nu numai) pentru numerosi iubitori ai naturii din Resita si din alte parti.

Profil:
Alexandru Borza:
Motto: «Bucuria miscării»
Participant cros 10km «Alergand la padure« Resita Trail Race 2015
Data nasterii: 18 Ianuarie 1957
Domiciliu: Reşiţa


1.Ne bucuram ca participati la evenimentul nostru. Spuneti-ne cateva cuvinte despre ce inseamna iesitul in natura pentru dumneavoastra şi in particular alergatul in natura.
R:Drumeţia montană (în toate anotimpurile), schiul (alpin şi de fond), cicloturismul, înotul în apele deschise, reprezintă pentru mine modul de petrecere a timpului liber în zona montană din Banat. Alergarea pe teren accidentat o practic pentru menţinerea condiţiei fizice în limite rezonabile în pofida trecerii anilor … Particip cu plăcere la evenimentele de acest gen care se organizează în zonă, mă întâlnesc cu drag cu oamenii faini care aleargă prin pădure.
2.Credeati acum 5 ani ca se poate organiza un asemenea concurs la Resita, in conditiile in care, dupa cum stiti, nu erau foarte multi alergatori de padure pe la noi?
R:Greu de spus. Întotdeauna trebuie să fie un început. În lumea modernă întrebarea pe care trebuie să şi-o pună fiecare este - «ce sport (sporturi) prefer să practic?» (varianta fără nici un sport nu ar trebui să existe). Alergarea montană este o alegere bună pentru iubitorii de natură.
3.Credeti ca se va dezvolta acest tip de activitate sportiva, ma refer la trail running, si la noi in Caras-Severin? Potential cred ca ar fi suficient (atat alergatori cat si cadrul natural).
R:Este normal să se dezvolte. Cadrul natural este de excepţie. În ce priveşte alergătorii … problema este depopularea oraşului datorită diminuării activităţii economice. Dar… să fim optimişti: ne vom reveni, vom fi mai mulţi, mai bogaţi, vom practica sporturi, vom alerga prin pădure, vor veni şi alţii să alerge cu noi!
4. Ce asteptari aveti de la acest concurs?

Să fie un bun început. Să participe cât mai mulţi, să promovăm zona, la anul să avem cel puţin un semimaraton. Să alerge prin pădure cât mai multă lume, bărbaţi şi femei de toate vârstele. Oricum va ieşi eu îi felicit de acum pe organizatori pentru această minunată iniţiativă.



Deschidem seria cu Ciprian Stefanescu, Timisoreanul care anul trecut a reusit alaturi de alti trei alergatori sa parcurga in alergare o distanta de 100 km intre Resita si Timisoara si care anul acesta a ales sa particpe la prima editie a concursului «Alergand la padure» Sa-l cunoastem!
Profil alergator:



Motto:
Alearga cand poti,
Mergi, daca trebuie,
Taraste-te, daca e musai,
Dar nu renunta niciodata!
(Dean Karnazes)



Participant Cros 10km «Alergand la padure» Resita Trail Race 2015
Data nasterii: luna mai, 1975
Adresa: Timisoara


1.In primul rand felicitari pentru performanta de a alerga 100km pe soseaua care leaga Resita de Timisoara. Spune-ne cateva cuvinte despre aceasta experienta, cum ti-a venit ideea de a participa la o asemenea proba, pentru multi imposibila? Cine a organizat acest concurs si cum s-a numit? Cu ce probleme te-ai confruntat pe traseu? Ai avut ganduri de renuntare? Si invariabil, intrebarea pe care o auzim mereu:«Ce timp ai scos?»

R:"Depaseste-ti Limitele!" a reprezentat o provocare pe care am adresat-o prietenilor, de a incerca sa alerge cu cel putin 1 km mai mult decat distanta maxima pe care o alergase fiecare pana atunci. A fost editia aniversara pentru a sarbatori un an de cand organizam "Tura Altfel", in care alergam cu prietenii in natura, intre diverse localitati din jud. Timis. Astfel, pe 22 nov. 2014, 14 temerari s-au prezentat la liniile de start (in functie de distanta pe care si-a propus-o fiecare) de-a lungul unui traseu care incepea din Resita si al carui finish comun l-am stabilit in fata Catedralei Metropolitane din centrul Timisoarei. De fapt, cand am masurat traseul, am resetat kilometrajul masinii in fata Catedralei, am condus spre Resita iar cei 100 de km s-au implinit pe Bd. Republicii la nr. 23. 

Probleme deosebite nu au fost pe traseu, pe la km 70 unde am oprit putin mai mult ca sa imi schimb ciorapii repornirea a fost mai dificila, dar in rest totul a decurs bine. Nu mi-a trecut deloc prin cap gandul sa renunt, poate si pentru ca eram inconjurat de prieteni care, fiecare, se luptau zambind cu durerea incercand sa-si depaseasca propria limita - o atmosfera total pozitiva. O precizare: acest eveniment nu e conceput ca o intrecere cu ceilalti, ci a fiecaruia cu sine insusi. Am alergat "impreuna" si nu "impotriva" S-a confirmat deci proverbul african: "Daca vrei sa alergi repede, alearga singur. Daca vrei sa alergi departe, alearga impreuna".
Referitor la timp, acesta a contat doar in masura in care am incercat sa programez evenimentul in asa fel incat sa nu ne prinda seara pe drum prea mult. Am pornit din Resita la ora 5 dimineata (si ca dovada ca Bocsa e luuunga am intrat pe intuneric iar cand s-a luminat de ziua tot in Bocsa alergam :) si am ajuns la Timisoara putin dupa 7 seara, in total 14 ore si 20 min.

Povestea completa este disponibila aici:
http://florinchindea.blogspot.ro/2014/12/ciprian-stefanescu-aniversare-natura-altfel-alergare-100-km-traseul-resita-timisoara.html

2. De cand alergi? La ce concursuri de alergare ai mai participat?

RM-am (re)apucat de alergare in iunie 2012, dupa 23 de ani in care am fumat... Duceam un mod de viata sedentar, de care nu eram de fel multumit, dar credeam ca nu voi reusi sa ma las de fumat.

As dori sa le dau un exemplu viu link 
tuturor fumatorilor care ar dori sa renunte dar cred ca nu pot. Va asigur ca oricine poate renunta la fumat, daca ia cu adevarat aceasta decizie.

La 10 luni dupa ce am renuntat la fumat am alergat primul meu maraton, la Linz, in Austria. Au urmat apoi multe curse, atat organizate oficial cat si alergate pur si simplu cu prietenii, dintre care amintesc:
- Corcova Trail Race
- Timisoara > Arad
- TM 50 DIG (50 km pe digul Timisului, pornind de la Costeiu)
- Hercules Maraton
- Timisoara > Lugoj
- Cozia Mountain Run
- TransMaraton


3. Esti alergator de sosea , de padure sau mixt? Ce preferi – soseaua sau padurea?

R: Prefer padurea, dar alerg cu placere si pe asfalt. Incerc totusi sa limitez cursele pe asfalt, ca masura preventiva pentru a-mi proteja articulatiile. Am de gand sa continui sa alerg cel putin pana la varsta lui Mosion :) (un personaj extrem de carismatic care la peste 80 de ani participa la concursuri de anduranta – un exemplu personal – am dat de Mosion la Semimaraton «Bizere» in postura de alergator n.m).

4. De ce ai ales sa te inscrii la concursul nostru?

RIn primul rand, pentru ca imi place zona. Am alergat de cateva ori de la Valiug pina pe varful Semenic, fie direct prin padure pe langa partia de ski, fie pe sosea. Am mai alergat la Bocsa pe la Ocna de Fier. Asa ca m-am bucurat cand am vazut ca a aparut o cursa de trail la Resita. Felicitari pentru initiativa si sper ca acesta sa devina un eveniment anual!